Rendezvényszervezés Szórakoztatóipar

A jövő, vagy csak kényszer? – Távolságtartó rendezvényhelyszínek

2020.07.29.

author:

A jövő, vagy csak kényszer? – Távolságtartó rendezvényhelyszínek

Lássuk be, a társadalmi távolságtartás lett a világban megmaradt szórakozási lehetőségek mottója a ‘létszámkorlát’ mellett. Olyannyira, hogy a dolog már rég túllépet azon az első fázison, amelyet üresen hagyott székek, négyzethálóban felhúzott kordonok vagy épp septében felfestett vonalak jellemeznek. Elkezdtek kialakulni, sőt felépülni a célzottan ‘social distancing’-ra épülő helyek, második virágkorukat élik az autósmozik, és sorra érkeznek a kreatív megoldások a közös mégis biztonságos kultúra-élvezethez.

E merengésünk égisze alatt szaladunk egyet a Magyarországon és Európában már javában honosodó megoldások körül. A mottónk ezúttal a távolságtartásra kihegyezett megoldás, ezért, bár örülünk és szeretjük, hogy vannak, de a létszámkorlátos, ám egyébként normál mederben operáló lehetőségeket kihagyjuk a lajstromból.

Kultúra és klubélet szellősen

Egyik leggyorsabban talán a klubok és koncerttermek tudtak lépni az ügyben, és amint megvolt a hatósági lehetőség, és persze a helyszín is meg tudta oldani, érkeztek a szellősen ültetett vagy plexivel szeparált események, a kijelölt mozgásterekre osztott vagy bárterületté váló táncterek, szabadtérbe költöző beltéri bulik és persze néhány vicces és pihent megoldás is a napvilágra buggyant. Nyilván villámgyorsan át kellett értékelni a teltház fogalmát, de sok esetben a nulla bevételhez képest kellett valami megoldást kiötleni, lehetőleg olyat, hogy legalább az alapjáraton való ketyegéshez megteremtsék a hátteret.

Ahogy telnek a hetek hónapok, az közönség jobb híján szép lassan elfogadta hogy jelenleg ilyen a legtöbb zenés esemény, sőt habitustól függően van, aki meg is szerette ezt, de nyilván az előadók és szervezők mellett a rajongók soraiból is sokan hiányolják a hömpölygő klubbulik, vagy a teltházas koncerttermek hangulatát. Megértjük őket, ez azért tényleg nem ugyan az, de jobb mint a semmi.

Arénakoncertek saját emelvényről, ‘szobaszervizzel’

Na igen, a lépték. Szóval oké, vannak ‘távolságtartó’ és létszámkorlátos események, de mi van, ha mégiscsak szeretnénk pár ezer jegyet eladni egy eseményre, és nem akarunk várni az egyelőre még ködösen sejlő, nagyrendezvény-újraindulásra. Nos, erre még nem sok lehetőség van, de ha olyan erőforrásokkal rendelkezünk, mint a Virgin, akkor azért megoldjuk. A brit világcég nemcsak megálmodta a jelen körülményekhez passzos koncertarénát, de augusztus 15-én megnyitja, és meg is tölti aréna méretű koncertekkel.

A Newcastle mellett elnyújtózó Virgin Arena nézőtere egy hatalmas szabadtéri placc, amelyen szeparált, részben elkerített platformokat hoznak létre a kivitelezők. Ezeket egy társaság használhatja, akiknek egyszerre, sőt egy járművel kell érezniük, a külön érkezők nem csatlakozhatnak be már meglévő társaságokhoz. Mindez az adott esemény jegyárán felül 20 fontos platformbérlési díjat jelent. Van lehetőség bringával vagy motorral is érkezni, viszont ez esetben nem megoldható a csoportosulás, mindenki csak a neki kijelölt helyén tartózkodhat. Az ételt és italt előrendelhetjük vagy a helyszínen applikáció segítségével a platformhoz kérhetjük (ez egyénként nyugaton már régóta működik nagy aréna koncertek ülőhelyeinél). A WC-hez azért el kell hagynunk a kijelölt helyünk, de ahogy a bejutásra, erre is meglesz a kellően biztonságos megoldás.

Földön és vízen

Már sokan gyakorlatilag kihaltnak hittük az autósmozikat, ám hirtelen, érthető okokból elkezdték reneszánszukat élni. Ha pedig filmet lehet nézni kocsiból, akkor tulajdonképp miért ne lehetne a vászon helyére egy színpadot biggyeszteni?  Az első alkalmak után futótűzként terjedő megoldás mára már szinte bevett gyakorlat lett, feltéve ha akad erre megfelelő méretű helyszín. Itthon a Müpa például egy egész sorozatot épített az autók elé kivetített élő eseményeire.

Ha pedig ez megy szárazföldön, miért is ne mehetne vízen is? E gondolatba kapaszkodott bele a párizsi Cinema sur l’Eau és életre hívta a csónakmozit, amely működése innen már nem rejtély: egy erre kijelölt partszakasz mentén, csónakban ringatózva élvezhetjük az előadást. Az ötlet többek között az amerikaikat is megihlette, és több nagyvárosban is – mint Miami, Huston vagy Philadelphia – elkezdték kialakítani a hasonló intézményeket, ezek után pedig ki tudja, lehet még a nyáron látunk hőlégballonos előadást is is…

Hogy végül ezek a megoldások a világjárvány megszelídítése. illetve a vakcina befutója után velünk maradnak-e, a fogyasztói igények majd rendezik, de nem lepődnénk meg, ha például a jövő VIP szektorainak, exkluzív eseményeinek és helyszíneinek születését és fejlődését látnánk épp.

 


Szerző: Csillik Péter
Fesztiválok Városa /  Élményem.hu / Tixa Blog

 

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük