Egyéb Jegyelővétel Rendezvényszervezés

A nagy Viagogo-svindli

2018.08.30.

author:

A nagy Viagogo-svindli

Érezted már a gyomrodban azt a jeges kétségbeesést és dühöt, amikor ott állsz kedvenced koncertje előtt, bejutásra várva, és kiderül, hogy az egyébként is túlárazva vett jegyed még ráadásul hamis is? Keserítette már meg az online jegyvásárlásod a semmiből előbukkanó, arcátlanul magas ’extra költség’, miközben már eleve gyanúsan vaskos áron foglaltad le a belépőt? Figyelted az idegtől már tövig rágott körmökkel a levelezésed a koncert előtti utolsó pillanatig, hogy egyáltalán megérkezik-e a jegy? Akkor valószínűleg találkoztál a Viagogo jegyértékesítő oldallal, az üzleti szintre emelt megtévesztés iskolapéldájával.

A Viagogo trükkje

A Viagogo mint tech cég egy alapvetően jó ötlet mentén született meg még 2006-ban Londonban. Lényegében véve a másodkézi jegyek értékesítését tervezte az ezernyi online fórum, és a koncertcsarnok előtti ácsorgás helyett egy erre kialakított online platformra átrántani, és amennyire lehet automatizálni. Nem rossz gondolat, ugye? A dolog ott kezdett szaglani, amikor kiderült, hogy a cég nem törte össze magát a rendszerbe kerülő jegyek árának szabályzása és eredetiségének a vizsgálata ügyében. Ennek következtében pedig rövid idő alatt az online jegyüzérek gyűjtőhelye lett az oldal, tele nem egyszer brutálisan túlárazott sőt, már többszörösen eladott, tehát érvénytelen jegyekkel.

Sajnos erre a folyamatra reagálva a cég lényegében semmit sem tett a kéztárogatáson kívül. Nem történik érdemi ellenőrzés a feltöltött jegyeken, nincs korlátozva az árazásuk, és a legrosszabb, ezekre a veszélyekre gyakorlatilag még csak nem is figyelmeztet minket az oldal. Ellenben vannak előre nem jelzett költségtételek, az utolsó pillanatig húzódó jegykiküldés és erősen harmatos panaszkezelés.

A dolgot tovább nehezíti, hogy a Viagogo rendszerében vannak kis túlzással korrektnek mondható jegyeladások is – viszont a rejtett költséget itt sem fogjuk megúszni – sőt, a cégnek voltak rangos rendezvény-partnerei is (Isle of Wight Festival, Ultra Japan, stb.), így egyfajta kósza hitelességet is tudtak szerezni, hogy a célnak megfelelően is lehet használni az oldalt, nem csak trükközésre, de ez alapvetően már a múlté. A vállalat emellett óriási összeget költ automatikus online hirdetésekre, így például sokszor a keresők találati listájának első helyén nem az adott, még csak nem is teltházas rendezvény hivatalos jegypartnere, hanem a Viagogo ajánlata jelenik meg, ráadásul nem egyszer valótlan szöveggel, amely szerint már csak néhány belépő érhető el az eseményre.

A hazai piac

Egy darabig a hazai vásárlók alapvetően megúszták a fenti ’élményeket’, de mára a térségi piac is hemzseg a Viagogo ajánlataitól, és sajnos itthon még nem is feltétlen alakult ki a céggel szembeni szükséges elővigyázatosság. Bár a Viagogo bannerei, hirdetései sok helyről ki vannak már tiltva, a keresőből nagyon könnyen rászaladhatunk a túlárazott belépőikre. Példának itt van az Axel Rudi Pell októberi fellépése a Barba Negrában, amelyre még miden további nélkül vehetünk jegyet a hivatalos Tixa forrásból 6500 Ft-ért, de a Viagogo-n 13000 Ft a legolcsóbb belépő. Hasonlóan dupla áras lehúzásra szaladhatunk rá a Leander Kills mai, vagy Vinnie Moore novemberi koncertje esetén, és ez csak néhány példa az aktuális magyar események listájából.

Egy konkrét példa pofátlan árazásra és rejtett költségekre a Therion 2018 márciusi budapesti koncertje, ahol egy vevő az egyébként 5900 Ft-ért még gond nélkül vásárolható jegyek darabjáért 15900 (!) Ft-ot fizetett a Viagogo oldalán. Ráadásul erre mindennemű előzetes figyelmeztetés nélkül a rendszerük rádobott több mint 9 000 Ft foglalási díjat, némi kezelési költséget, majd még egy kis ÁFÁ-t, így a két belépő a cirka 12 000 Ft helyett több mint 40 000 Ft-ba került, és még arra sem volt garancia, hogy fel tudja-e egyáltalán használni. Nos, ez a Viagogo…

A fenti esetek kivédésére a Tixa a hazai jegyértékesítő platformok közül elsőként tett határozott és hatásos lépést a biztonságos másodkézi jegyértékesítés irányába, és két megbízható hazai újraértékesítő platformmal is – Ticketswap és Tickething – partneri megállapodást kötött, így van lehetőség a Tixa rendszerében váltott belépőnk biztonságos újraértékesítésre, ha esetleg nem tudunk elmenni a rendezvényre.

Mit tehetünk?

  • Mindenek előtt nézzük meg, hogy az esemény egyáltalán teltházas-e. Ha máshol nem, a rendezvény helyszínének a honlapján vagy a hivatalos (!) Facebook eseménynél ez biztosan fel van tüntetve, és ott garantáltan egy megbízható és hivatalos jegypartner linkjét fogjuk találni.
  • Ha például Google keresőjét használjuk jegyek felkutatásához, csak azért ne adjunk hitelt a találatnak, mert az első helyen van. Ha az a Viagogo linkje, akkor garantáltan egy fizetett hirdetésre futottunk rá (ezt egyébként jelzi is a találat mellett a kereső), hagyjuk figyelmen kívül, bármilyen szöveggel is fut az ajánlat.
  • Ha teltházas rendezvényre próbálunk jegyet szerezni, kerüljük a nem ellenőrzött forrásokat: Viagogo, Facebook fórum, a helyszín előtt lézengő üzérek, stb. Már itthon is elérhetőek a megbízható, másodkézi jegyeket értékesítő oldalak, mint a Ticketswap vagy a Tickething. Ha valaki e-ticketet kínál nekünk, kérjük meg, hogy töltse fel valamelyikre, és ezen keresztül vásárjuk meg a belépőt, ugyanis ezek az oldalak ellenőrzik és érvénytelenítik a régi kódot, és újat generálnak helyette, így lehetetlen kétszer ugyan azt a jegyet eladni ezeken a csatornákon.
  • Ha az internetes vásárlásban nem járatos ismerősünk szeretne koncertjegyet venni, segítsünk neki, és figyelmeztessük ezekre a veszélyekre. Mint megannyi internetes átverés, a Viagogo is a rutintalanabb felhasználókra utazik.

 

Tartsuk észben, hogy a Viagogo nem partnere itthon egyetlen rendezvénynek, szervezőcsapatnak, jegyirodának vagy helyszínnek sem, így semmilyen garancia nincs a rendszerükben vásárolt jegyek kapcsán, és egyetlen szervező sem tud azért felelősséget vállalni, ha hamis, vagy áron felüli belépőt veszünk rajtuk keresztül. Ezek a vásárlóktól kiügyeskedett pénzek pedig nem a zenekarnál fog kikötni, hanem az átverőnél. Mindezek tetejébe a Viagogo panaszkezelése nagyjából annyit ér, mint a küszöbbel való üvöltözés, ha belerúgtunk. Ezekben az esetben sajnos csak az elszúrt élmény íze és a mérgelődés marad a vevőnek, úgyhogy kerüljük, és csak megbízható csatornán keresztül vásároljunk jegyet!

 


Szerző: Csillik Péter
Fesztiválok Városa /  Élményem.hu / Tixa Blog

One Comment
  1. Mefi

    Hiánypótló!

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük