Zenekar hírek

Nemzetközi szintéren debütál a magyar jazz-szaxofonos új albuma

2022.02.14.

author:

Nemzetközi szintéren debütál a magyar jazz-szaxofonos új albuma

Varga Dániel Magyarország fiatal, feltörekvő jazz-szaxofonosa és zeneszerzője nemzetközi kvartettjével Európa-szerte számos elismerést szerzett már. Legújabb albuma a magyar-lengyel barátság jegyében készült. Lengyel és horvát zenésztársaival elszigetelődve a külvilágtól, a lengyelországi hegyekben rögzítették. Az Eastern European Quartet debütáló lemezén a modern mainstream jazz-t kortárs zenei hatásokkal ötvözik.

Egy szaxofonos és zeneszerző, aki nem sokat törődik a zenei műfajokkal. Varga Dániel kapcsán talán ez a legtöbbet használt mondat Magyarországon. A fiatal művész a grazi Zeneművészeti Egyetemen tanult, ekkor ismerkedett meg Piotr Lipowicz gitárossal és Ivar Krizic bőgőssel, akikkel azóta együtt dolgozik. Piotr Budniak dobossal pedig lengyel zenekarokban találtak egymásra. Így négyen közel egy évtizede dolgoznak együtt, 2019-ben pedig megalapították a European Jazz Quartettet.  Több sikeres turné és számos díj, majd a pandémia miatti leállást követően, 2021 augusztusában egy hét alatt rögzítették debütáló lemezüket a lengyel hegyekben a Monochrom Stúdióban, a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával.

„Bár ez a debütáló albumom, mint jazz-szaxofonos egy korszak lezárásának is tekintem ezt a lemezt, hogy végre helyet kapjon az új. Két szám kivételével mindent én írtam, a No1 és a No3 Piotr Lipowicz szerzeménye. A szerzemények igazából a zeneakadémiai éveim alatt készült számok lecsiszolt változata. Mivel fontos szerepet játszik az életemben az improvizáció – és különösképpen ennek a zenekarban az életében – ezért a darabok nagy részét is úgy írtam, hogy a szabad vagy kötött improvizáció kapja a főszerepet, ne pedig maga a kompozíció. Az albumon az új az improvizációkban, a közjátékban és a zenekari kémiában már ott van, de a kompozíciók még mindig visszatekintenek a zeneakadémiás korszakra. Úgy érzem, jó döntés volt ezeket a számokat, most felvenni és most feljátszani 29, 30 évesen. Most értem el odáig, hogy ezeket a kompozíciókat igazán eltudom játszani. Tehát egy lezárás, de egyben egy új fejezet megnyitása is ez az album” – meséli Varga Dániel.

A lemez dalaiban leginkább a mainstrem jazz műfaja érhető tetten, a számok felépítése és szerkezete (téma – szólók, improvizációk – téma) miatt. Azonban a dallamvilág és a hangulat a kortárs zene hatásait adja vissza, ugyanis sok effektezés és sound design történik a témák és dalok közben. Az albumot júliusban az Opus Jazz Clubban és a Művészetek Völgyében hallhatja a magyar közönség.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük