Zenekar hírek

Dead Sister – megérkezett az új The Devil’s Trade lemez előfutára

2020.06.11.

author:

Dead Sister – megérkezett az új The Devil’s Trade lemez előfutára

Makó Dávidot a közelmúltban szerződtette a kultikus underground kiadó, a Season of Mist – augusztus 28-án jön az új lemez, amelyről már elérhető az első dal.

A The Devil’s Trade elmúlt hónapjai koránt sem teltek eseménytelenül – február végén vált hivatalossá a kiadóváltás, ezzel egyidőben bejelentettek egy 11 állomásos európai turnét a Darkher [UK] és a Forndom [S] társaságában. Az állomások között szerepelt az ikonikus Roadburn Fesztivál is – aztán jött a COVID-19 és mindent átírt.

„A karantén számomra is nagyon nehéz időszak volt, amiből az Instán adott live koncertek sem tudtak kirángatni, sőt még rontottak a helyzeten. Viszont a Roadburn live stream felkérése kihagyhatatlan lehetőség volt, amelynek köszönhetően rengeteg emberhez juthatott el a zeném.” – mesél Dávid.

Az élet viszont nem állt meg, a turné átkerült 2021 tavaszára, a lemezmegjelenés pedig 2020 augusztusára, bár a dalokkal már régóta nem volt teendő, hiszen már 2019 őszén készen volt a lemez, mely ezúttal is Szabó ‘Nagyúr’ Mártonnal rögzítettek.

Az album túlnyomó része az Alpokban, 2000 méter magasan egy mindentől elszigetelt helyen készült el. A korábbi ötletek befejezéséhez szükséges volt az elvonulás, hogy nyugodtan legyen mód alkotni. Egy túra során fogant meg a lemez fő motívuma, a dalokat összefogó kapocs.

„A The Call of the Iron Peak arról az útról szól, ami elvezet a teljes békéhez, az örök csendhez és megnyugváshoz. Ami kivezet a társadalomból, elszakít a másik ember poklától, és segít elérni az ürességet. Beteljesülés, ami lehet, hogy csak a halálban adatik meg, de legalábbis az életben csak egészen kivételes és nagyon rövid pillanatokban érjük el. A Vas Csúcs hívása a hang, ami segít megtalálni ezeket a pillanatokat. Nekem csak a fizikai és szellemi áldozat, a küzdelem segít meghallani ezt a hangot. A Vas Csúcs létezik, jártam ott, és az ott tapasztalt csendet keresem azóta is.” – meséli az albumról.

Az előző lemezhez képest zeneileg és mondanivaló szempontjából is kicsit megnyugvás, miközben a saját hang tovább erősödött, Makó megtalálta azokat a csatornákat, amiken keresztül ki tudja mondani azokat a dolgokat is, amiket eddig nem.

A lemezborító ezúttal is Borbás Róbert (Grindesign) munkája. – „Egyszerűen nem tudok elképzelni nála megfelelőbbet sem szakmai, sem emberi szempontból. Örülök, hogy azon túl, hogy az animációs videó minden szempontból passzol a dalhoz, egyfajta tisztelgés is az artwork előtt, ami így teljessé vált.”

Az elsőként megjelenő Dead Sister videójához az animációt Pintér Márk készítette, aki egyébként Borbás Robi szalonjában, a Rooklet INK-ben tetovál, maga Robi ajánlotta a munkára Dávidnak. – „A dal ihletője egy pusztító viharfelhő, ami egy csillagos nyári estén lopakodott fölénk valahol Balaton felvidéken, mindentől távol. Ahogy a Lovecraft-et idéző, örvénylő dimenziókapu-szerű fekete rettenet fölénk húzódott, eltűntek a csillagok, megállt a levegő megnémult a világ, várta, hogy lecsapjon az első villám. Aztán jött egy hűvös szellő, odébb fújta az egészet, és a vihar máshol csapott le. Nagyjából húsz percen át olyan volt, mintha nyílt volna egy ajtó a túlvilágra, vagy egy másik ősi világra. A nővér részlet túl személyes, hogy igazán beszélni tudjak róla. Ahhoz is harminc év kellett, hogy megértsem micsoda hatással van rám valaki, akivel sosem találkoztam. Ha van túlvilág remélem ott lesz ő is, és megölelhetem.”

A The Call of the Iron Peak már előrendelhető, a hazai lemezbemutató áprilisban lesz az Instantban – addig is a Fekete Zaj Fesztiválon és a Fishing on Orfűn debütálnak az új dalok.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük