Rendezvényszervezés Szakmai cikk Szórakoztatóipar

Évekig nagyfesztiválok nélkül maradhatunk?

2020.11.02.

author:

Évekig nagyfesztiválok nélkül maradhatunk?

A zeneipar minden testrészére csapott a világjárvány, de talán a nagyfesztiválok kapták az egyik legerősebbet, hiszen érdemi formában az ő visszatérésük tűnik a legtávolabbinak, sokak szerint még éveket kell várni arra, hogy ismét soktízezres bulikon lazíthassunk.

A szakma megannyi képviselője nyilatkozott már a témában, és egy októberi cikk, amely a francia rendezvényipar több jeles képviselőjét is megkérdezte, a teljes visszatérés kapcsán már a 2023-at emlegeti. A lehetőség felvázolása persze nem új, hiszen olyan megarendezvények szervezői, mint például a Glastonbury vagy a Lollapalooza már a nyáron pedzegették, hogy bár minden energiájukkal azon vannak, hogy zöld legyen az út, a 2021-re  menet még nagyon sok bizonytalanságot hordoz.

Mi is van most veled, 2021?

Bár a szervezés hivatalosan a legtöbb nagyfesztivál esetén folyik, készülnek a 2021-re, már sok rajongónak feltűnt, hogy az ilyenkor szokásos hírdömping helyett alig csordogálnak az információk, a jegyelővételek pedig még annál is óvatosabban indulnak. A tét nyilván óriási, hiszen ilyen méretű események életében – bár gyakorlatilag bármelyik esetén – a két visszamondás úgy, hogy már javában folyik, vagy célegyenesben van az aktuális év szervezése, felér egy harakirivel. Épp ezét ne csodálkozzunk, hogy érdemi kapaszkodó nélkül nem nagyon hallunk mondjuk friss Sziget, Volt, Sound vagy EFOTT híreket. Érthető okokból mindenki számol, tervez, újratervez, forgatókönyveket rak össze és várja, hogy legyen végre valami biztos pont.

Akár csökkentett kapacitásról, akár extra egészségbiztonsági lépésekről van szó, mindegyik rendesen borzolja a büdzsét, olyan elengedhetetlen háttérelemekről nem is beszélve, mint mondjuk a rendezvényre kötött biztosítások, amelyeket szintén rendesen szétzilált a járvány. Nagyjából teljesen újragondolt jogi és gazdasági alapokra kell majd a fesztiválokat építeni, és sanszos, hogy ez sem lesz kis munka.

Akkor mi lesz jövőre?

Épp ezért, és nyilván a ’mifeneleszezzelavírussal’ helyzet miatt nagyon nehéz mit mondani a 2021-es évre, a Le Bonbon Nuit cikkében nyilatkozó francia szervezők illetve több, a világ legelismertebb eseményeinek számító fesztiválok főszervezői is a 2022-es, még inkább a 2023-as szezonra mernek csak számolni a teljes lendülettel. És akkor ehhez még csapódnak olyan kérdések, hogy ki tud addig talpon maradni, és aki ezt meg tudja oldani, meglesz-e még az a lelkesedés, ami eddig húzta őket előre…

Az biztos, hogy piszok kemény időszaknak néz elébe a rendezvényipar minden szeglete, egy világkörüli turnék és nagyfesztiválok nélküli 2021 anyagilag és kulturálisan is drámai űrt hagy majd. Ráadásul egyáltalán nem szívmelengető ezzel szembesülni a pandémia-fáradtságunk, pandémia-depressziónk, vagy épp a pandémia-ideggörcsünk közepette. Sokunknak az a pár nap maximumra járatott pezsgés  jelenti a feltöltődést, a nyarat, azt a kontrasztos szociális élményt, ami segít átlendülni a hétköznapi nyűgökön.

Annyi fény talán átsejlik ezen a felhőtakarón is, hogy pár remek, jóval kisebb volumennel operáló rendezvény – elég csak olyan honi eseményekre gondolni, mint például  a Kolorádó, a Fekete Zaj, a Kerekdomb, az Alpárfeszt, az EcoPunk Találkozó, az UH Fest vagy épp a Waldorfeszt – így nagyobb figyelmet kaphat. Ez azért is fontos, mert ő létük legalább akkora veszélybe került, mint a nagyobb testvéreké, égetően szükségük van a 2021-ben érdemi bevételekre.

Fotó: Sziget Fesztivál

 


Szerző: Csillik Péter
Fesztiválok Városa /  Élményem.hu / Tixa Blog

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.