Családi Zenekar hírek

Meselemezt jelentett meg a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

2021.12.06.

author:

Meselemezt jelentett meg a Soharóza és a Jónás Vera Experiment

A nyolcas sáv címen adott ki meselemezt a Soharóza és a Jónás Vera Experiment. A sztori Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a hallgatók a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapnak. A zenei anyag nagy része a karantén időszakban született meg online, a váltakozó prózai és zenés részekhez a két formáció tagjai adják hangjukat.

Tibi éli a hatodikosok hétköznapi életét. Iskolába jár, aztán úszóedzésre, amit nem szeret, mert sötétben kell úsznia, meg délutánonként figyeli a menő fiatalokat, akik a pingpongasztaloknál szotyiznak, vált egy-két szót a közértes nénivel, hazafelé a buszon fejben videójátékozik. Három barátja van, ebből ketten bölények, és csak a fejében léteznek, viszont mindketten remekül rappelnek. A harmadik legjobb barátja Ida, aki a szomszédjukban lakik. Szinte minden nap átjár hozzájuk, befőttesüveg-mécsest festenek és átköltik a popslágereket. A nyolcas sáv nem egy “történet”, hanem pillanatképek láncolata egy 12 éves fiú fantáziájából és azon túlról.

A lemez úgy keletkezett, hogy 2020 márciusában beütött a karantén, törölték a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös előadását hat nappal a premier előtt, és akkor a két együttes kitalálta, hogy folytatja a közös munkát egy karanténprojekt formájában, amelyen otthonról, zoomon is tudnak dolgozni. A saját gyerekkori élményeikből építették fel a lemezt, és a kezdeti zoom-beszélgetések már-már terápia-jellegűek voltak: előkerültek régi anekdoták arról, hogy:

  • kinek voltak képzelt barátai
  • kit és miért csúfoltak az iskolában
  • milyen zenén, tévésorozaton, filmen nőttünk fel
  • mit gyűjtöttünk
  •  milyen gyakran verekedtünk a testvéreinkkel
  • mitől féltünk a legjobban

…és így tovább. Ezekből a történetekből lettek a jelenetek, amiket A nyolcas sáv lemezén hallgathatunk.

“Ez a történet rólunk szól. A gyerekkori gondolkodásunkról, félelmeinkről és fantáziánk izgalmas útjairól. Minden karakter és minden történés valamelyikünk emlékéből kelt életre és került A nyolcas sáv-ba. Nekem óriási tanulás volt ez a másfél év. Nagy feladat volt ennyi énekest coach-olni, a dalokat megírni és összehangolni a csapattal. Tényleg életem legkomplexebb munkája volt ez.” – meséli a lemez kapcsán Jónás Vera.

A lemezen közreműködnek: Szesztay Lili, Vajda Zalán (gyerekszínészek), valamint a Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjai. Rendezte: Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Jónás Vera.

A felvételek 2021-ben készültek a közreműködők otthonában (értsd: hálószoba, konyha, sufni stb.), a Jurányi Házban, a Jónás Vera Experiment próbatermében, egy verőcei villában kialakított stúdióban, valamint a Zoom alkalmazás segítségével, online. A lemez a Launching Gagarin Records & Management gondozásában jelenik meg.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük