Egyéb

Negyven éves Gary Moore örökzöld kislemeze!

2019.03.20.

author:

Negyven éves Gary Moore örökzöld kislemeze!

Vásárolj belépőt az idei Gary Moore Emlékestre és nyerd meg a 4 db kislemez ritkaság egyikét! Idén se érdemes kihagyni az A38 Hajón megrendezésre kerülő nemzetközi Gary Moore emlékkoncertet, hiszen a három zenekart és számos további vendéget felvonultató programon túl, március 31-ig megvásárolt ’tixás’ jegyeddel ezúttal különleges ajándékot is nyerhetsz.

A lassan nyolc éve elhunyt zseniális gitáros lemezei és dalai generációkat érintettek meg, és a több mint négy évtizedes, végtelenül színes és tartalmas pályafutása alatt a rock és blues műfajok meghatározó alakjává vált, gitárosként pedig minden további nélkül a legnagyobbak közé helyezhetjük nevét. 1979 tavaszán, azaz 40 éve jelent meg Gary Moore egyik legnagyobb sikeréhez készült kislemez, a Parisienne Walkways.

A dal eredetileg az 1978-as Back On The Streets albumon jelent meg, ami a gitáros számára átmenetet képezett zenekari kötelezettségei (Colosseum II, Thin Lizzy) és szólópályafutásának beindulása között. Nagy idők voltak ezek a fiatal gitáros számára, hiszen a Thin Lizzyvel elért hangos sikerekkel párhuzamosan a saját neve alatt megjelenő Parisienne Walkways kislemez is a listákra kúszott, és Gary Moore egész karrierjét végigkísérő dal, kihagyhatatlan közönségkedvenc vált belőle. A melódia még a Colosseum II éveiben (1975-1977) bukkant fel Gary fejében, és zenésztársával, a billentyűs Don Airey-vel közösen formálták a korai instrumentális verziót, melyre Biscayne Blues néven emlékszik vissza a Deep Purple jelenlegi billentyűse. Ezekben az években a Thin Lizzy zenekar kötelékében is többször megfordult Gary, de ettől függetlenül is folyamatos baráti kapcsolatban voltak a csapat vezérével, Phil Lynottal, akinek a dal szövegét köszönhetjük. Annak ellenére, hogy Gary mindig is instrumentális dalnak szánta, hálásak lehetünk az írek máig egyik legnagyobb zenei hősének, hogy megírta azt a nyolc sort a dalhoz. Gary Moore szerzeménye méltán nevezhető ma már örökzöld klasszikusnak, hiszen annak ellenére, hogy felfedezhetőek benne egyértelmű hatások más műfajokból, ezekből mégis zseniális saját dal született az utánozhatatlan gitáros kezei között. Érdekességnek még annyit, hogy már a kislemez megjelenésének évében, Gary egyik korai hőse, Hank Marvin (The Shadows) is feldolgozta a Parisienne Walkways-t. Nem ő volt az utolsó…

Találkozzunk április 4-én, csütörtök este az A38 Hajón, ahol természetesen a Parisienne Walkways is elhangzik majd a három órás műsor fináléjában. Várunk mindenki sok szeretettel! Addig is, sok szerencsét a játékunkhoz!

Tovább a jegyvásárláshoz>>>>>

Tovább a játékszabályhoz>>>>>>

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.