Rendezvényszervezés Szakmai cikk Szórakoztatóipar

Rossz ómen: Amerikában megindultak a nagyrendezvény-csődök

2020.10.23.

author:

Rossz ómen: Amerikában megindultak a nagyrendezvény-csődök

Nem állunk jól optimista jóslatokkal a rendezvényiparban, és úgy néz ki, hogy az egyik legfájóbb előrejelzés, a az eleddig stabilan működő cégek csődje is elkezdett valósággá válni. E fronton hozott a 2020-as október szomorú híreket, ugyanis csődöt jelentett a felsőligás eseményeket jegyző, amerikai Hypervibe Inc is, amely Wisconsin állam  legjelentősebb country és metal rendezvényeit szállította az elmúlt években, évtizedekben.  

három évtizedes múlttal rendelkező, családi vállalkozásban működő cég hétfőn jelentette be, hogy sajnos egyetlen utat láttak arra, hogy a két fő rendezvényük – Rock USA és a Country USA – idei jegyvásárlóit kárpótolni tudják, ha csődöt jelentenek, így a felszámolási eljárás menete miatt az ő kártérítésük kap majd prioritást.

A Rock USA egyébként 9, a Country USA pedig már 25 éve szállította az A-listás fellépőket a közönségnek, és nem csak az államban, de országos is szinten a jelentős események közé tartoztak. Épp ezért is hagy különösen rossz szájízt a hír, mert itt már komoly múlttal, tapasztalattal rendelkező, egy 2008-as válságot is túlélt gárdáról van szó, ez sajnos egyben indikátor is, hogy a komoly rendezvényipari szereplőket is elkezdte ritkítani a világjárvány.

A gazdasági szakemberek már nyár óta jelzik, hogy erősen ketyeg a várható csődhullám visszaszámlálója, az pedig nem meglepő, hogy a rendezvények világába hasít bele az egyik legmélyebben ez trend. A brit előjelzések szerint például a hazai rendezvényszervező cégek több mint fele földbe fog állni 2021 tavaszára a jelen állás szerint, de legalább ilyen borús a helyzet egész Európában és persze Magyarországon is.

Nyilván nem arról van szó, hogy az érintett vállalkozások ne tudnák, hogy vannak fontosabb dolgok is az életben, mint a szórakozás. Nem is akarják szembeállítani a bulizást mondjuk az egészségüggyel, de a kikapcsolódás és a kulturális töltekezés a jólétünk egyik karakteres záloga, rengeteg oldalról hat ránk a hétköznapokban is, a szakmában dolgozóknak pedig egyenesen a mindennapi kenyere. Ha ezt nem tudjuk valahogy megtartani, akkor jóval többet fogunk veszíteni 2021-ben, mint pár zenétől és élménytől hangos estét.

A Rock USA idei kiadására egyébként olyan, rock és metal fronton világszerte is komolynak számító fellépők sorakoztak volna fel mint a Slipknot, Rob Zombie, a Limp Bizkit, a Papa Roach, Ice Cube, a Halestorm, az Anthrax, a Hellyeah vagy a Steel Panther. A Country USA pedig olyan, a stílusban igen izmosnak számító neveket kapott volna elő a 25. születésnapjára  mint Toby Keith, a Little Big Town, Chris Lane, Bett Young, Thomas Rett vagy Cole Swindell.

Fotó: Rock USA Festival

 


Szerző: Csillik Péter
Fesztiválok Városa /  Élményem.hu / Tixa Blog

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük