Zenekar hírek

Féktelen karneváli hangulat a Góbé új dalában

2021.02.15.

author:

Féktelen karneváli hangulat a Góbé új dalában

A Góbé csavaros népi popzenéjén most ismét csavart egyet és a szatmári csárdást riói köntösbe bújtatva megírta a Chikóst, amely egy életigenlő, táncos szám, latinos hangszerelésben. Karneváli hangulat és szabadságvágy, dalos télűzés a farsangolás idején.

A Góbé az elmúlt közel másfél évtized alatt bejárta az egész Kárpát-medencét és fél Európát jó kedvet csempészve mindenhova, ahol megfordultak. A zenekar egyedi módon ápolja a népzenei hagyományokat és emeli be mellé korunk zenéit és témáit. Így született a tavaly megújult felállás első új dala, a másnapos házibuli hangulatát idéző, klipes Én is voltam és a most megjelenő Chikós is, amelybe ezúttal némi latinos hangzás vegyült. A dalszövegvideóval megjelenő számról a zenekar mesélt:

Nékem itt már nem parancsol senki!’ – féktelen karneváli hangulat az erdő közepén. Két pásztor utolsó estéje a sorozás előtt, akik még utoljára a maguk uraként, felszabadultan táncolnak, mulatnak egyet. Viva la vida – a kitörés, életigenlés, szabadságvágy jelenik meg a dalban, ezért is választottuk ezúttal a könnyed, dinamikus latinos stílust. A clave hangszer és ritmus folyamatos mantrázással helyez egyfajta táncos kedvű transzállapotba, a hegedű és cimbalom hullámzó párbeszéde alatt a dob, bőgő és brácsa keveri a masszív, magába húzó salsa, bossa nova, montuno örvényt.”

A Chikós alapötlete még 2018-ban pattant ki Rigó Marci, a csapat hegedűsének fejéből:

„Még a Zeng felvétele idején a La Garden stúdió udvarán kávézgatva magamban nótázgattam kedvenc szatmári csárdásaimat, amikor bevillant, hogy milyen jól állna a Feketegyűrűfának ez a riói köntös, és amúgy sem próbálkozott a zenekar még a latin amerikai népek zenéjével.  A kávé után persze folytattam a munkát, és az ötlet feledésbe merült. Tavaly nyáron aztán Somogyfajszon, a Mediawawe alkotótábor során volt szerencsénk részt venni a bandával egy fantasztikus dél-amerikai zenész, Juancho Herrera előadásán, és mivel másnap magunk is munkába fogtunk, bevillant ez a pécsi emlék. Később kiderült, hogy nem én vagyok az első a zenekarból, akinek bevillant ez az érzet, Egervári Matyi már évekkel az egész előtt játszogatta a Gyertek fiúkat bossában, így fonódott össze a két nóta egy egésszé.”

A Góbé tagjai bár alig várják, hogy ismét a színpadokon hasíthassanak és élőben is játszhassák az új számokat, addig is igyekeznek kihasználni a mostani időszakot és dalműhelyükben jelenleg is friss számokon dolgoznak, így a közeljövőben is várhatunk újdonságokat a csapattól.


Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük