zene

BÖBE: a ‘broken wïngs’ lett az első hazai Dolby Atmos dal

2022.05.04.

author:

BÖBE: a ‘broken wïngs’ lett az első hazai Dolby Atmos dal

BÖBE ’broken wïngs’ című dala a ’poïsoned paradïse’ című debütalbumának záróakkordja, és mostantól a Dolby Atmos forradalmi hangzásával is elérhető, elsőként csak az Apple digitális boltjaiban. A projekt a WMMusicDistribution ’WMMD Lab’ munkanevű kísérleti programjának részeként valósult meg.

BÖBE 16 éves kora óta aktív a hazai könnyűzene színterén, az elmúlt évek alatt számos hazai formációval dolgozott már együtt, például a Brains, a Belau és a Halott Pénz zenekarokkal. Az idén márciusban megjelent poïsoned paradïse egy vérbeli konceptlemez, amely a hét főbűn tematikáját járja körül.

A Dolby Atmos, valamint a Spatial Audio a nemzetközi zenei piacon egyre meghatározóbbá váló invenciók. Az Apple Music hallgatói 2021 óta élvezhetik a veszteségmentes, CD minőségű zenét (akár 24-bit/192 kHz-es formátumban is). Bár ez már alapvetően említésre méltó minőségbeli különbség például a Spotify mp3 minőségű kínálatához képest, az úgynevezett Dolby Atmos technológia ennél is többet kínál a hallgatónak: egy semmihez sem fogható, immerzív zenei élményt. A Dolby Atmos ugyanis nem más, mint a térbeli hangzás technológiájának továbbfejlesztett, virtuális hangcsatornákkal kiegészített változata. Ennek köszönhetően extra magasságokat és oldalcsatornákat is hallhatunk a felvételeken, amelyek voltaképpen becsapva a fülünket azt a hatást keltik, hogy az adott zene több irányból érkezik – nem a „hagyományos” módon, azaz egyetlen rögzített, fix pontból. Egy Dolby Atmos felvétel ebből kifolyólag hihetetlenül élőnek hangzik: olyan, mintha moziban vagy koncerten hallgatnánk a hangfelvételt.

A projekt Magyarország egyik vezető hangstúdiójában, a Digital Próban valósult meg, amely hazánkban elsőként teszi lehetővé Dolby Atmos felvételek készítését. A stúdió a térbeli hang és zene felvételére specializálódott, filmek és videók hanganyagainak mixelésével, szinkronizálással, pop, jazz és klasszikus stílusú hanganyagok felvételével valamint voice trackinggel egyaránt szakértői szinten foglalkozik. A Digital Pro térbeli és sztereó formátumok masterelésében, illetve speciális – a Dolby Atmoshoz hasonlóan különleges – digitális zenei formátumok készítésében is jártas.

Akárcsak az új Dolby Atmos megjelenéssel, a WMMD Lab egyéb vállalásaival és eszközeivel is a regionális előadók hatékony, sokrétű és naprakész támogatása a disztribútor célja. A WMMD a hatékonyság érdekében rendszeresen fordít jelentős mértékű anyagi forrásokat – az elmúlt évben mintegy 5 millió forintot – a WMMD Lab különböző területein megvalósuló projektekre –  mint például a partnereinek szóló ingyenes TikTok-konzultációk, a saját finanszírozású Artist Spotlight hirdetések, az edukációs célt szolgáló szakmai blog és hírlevél vagy a Hallgass Hazait rádióműsor.


 

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük