Koncertajánló

Budapestre érkezik a 18 éves brit csodagyerek, Alfie Templeman

2021.10.21.

author:

Budapestre érkezik a 18 éves brit csodagyerek, Alfie Templeman

10 hangszeren játszik, mert minden hangot ő szeretne kitalálni, nyolcévesen már egy játékmikrofon és laptop segítségével rögzítette első demóját. Alfie Templeman szobaproducernek hívja magát, de dalai már bőven túlérnek szobája falain: többmilliós streaming lejátszások és teltházas koncertek sora jelzi, hogy zenéjével sikerült másokat is megszólítania. Alfie Templeman az MTV Music Week keretében először érkezik Budapestre, november 9-én, a Dürer Kertbe.

Alfie Templeman ért a zenéhez. A mindössze 18 éves csodagyerek már négy EP-t tudhat magáénak, és olyan enciklopédikus zenetörténeti ismeretekkel rendelkezik, amelyeket néhány veterán művész is megirigyelne. „Hálószobaproducernek” nevezik, és ez igaz is – minden dalát otthon, a Bedfordshire-i Carlton nevű kis faluban készített. „Elég unalmas” – mondja Templeman vidáman. „Szép helyen élek, mindenki barátságos és támogató, szóval szerencsés vagyok. De nem sok mindent lehet csinálni, szóval ez az egyik oka annak, hogy belevágtam a dalszerzésbe.” De míg sok fiatal művész előre elkészített mintákból készít számokat, Templeman inkább kézbe veszi azon 10 hangszer egyikét, amelyen magától tanult meg játszani.

Minden az apukájával kezdődött, aki zenével töltötte meg a házat, miközben a kis Alfie lelkesen dobolt mindenen, ami a kezébe került. Nyolcévesen már a nővére játékmikrofonját és egy régi laptopot használva felvette első demóját. Mindeközben az iskolában azonban különcnek érezte magát, hiszen míg az összes fiú focizott, ő inkább csellóórákra járt. Ezt követte a dobolás, az apja gitárján való játszás, a billentyűs hangszerek, a mandolin, a basszusgitár, a szitár, a szájharmonika, majd a szintetizátorok…

„Az egyik ok, amiért mindezt megtanultam, az volt, hogy mindent magam játszhassak és producerkedhessek” – magyarázza. „Teljes kontrollt kellett gyakorolnom az első EP-m felett. Csak látni akartam, hogy össze tudok-e rakni mindent úgy, hogy jól szóljon.”

Ez határozottan sikerült neki és első, 2018-ban kiadott Like An Animal c. EP-je már egyenesen Kevin Parker és Mac De Marco tehetségét idézi. A lemezt a Chess Club Records adta ki. A fiatal Templeman azonban dalszövegeiben sem próbálja titkolni korát, dalai a vizsgadrukkról, a mindent elsöprő szerelemről vagy éppen a kivülállóság érzéséről szólnak.

A Like An Animal-t két EP, a Sunday Morning Cereal és a Don’t Go Wasting Time követték, tavaly pedig az eddigi legjobb felvételének tartott Happiness in Liquid Formmal nőtt a diszkográfiája, amely már a több milliós lejátszásnál jár és sokat dicsérte az NME és a The Guardian is. Csakúgy, mint a májusban megjelent Forever Isn’t Long Enough mini albumot is. Alfie Templeman nevét még bizonyára sokat fogjuk hallani, a fiatal tehetség Angliában sorra teltházas koncerteket ad, most pedig itt a lehetőség, hogy mi is élőben meghallgassuk fülbemászó dalait november 9-én, a Dürer Kertben. Előtte BÖBE játszik.

Alfie Templeman  jegyek >>>

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük