Egyéb

Kollektív egyensúlyozás – első kulturális programok az idei Kolorádó Fesztiválra

2021.04.29.

author:

Kollektív egyensúlyozás – első kulturális programok az idei Kolorádó Fesztiválra

Csűrbe színházba menni, jurtában tech-installt építeni, Erdei Iskola falán virtuálisan néptáncolni vagy a mezőn sámán bőrbe bújni. A zenei főprofilú Kolorádó Fesztivál kezdetek óta igyekszik művészeti programok terén is egyedit mutatni, megszólítani és formálni közösségét. A napközbeni programok szervezését idén a fesztivál az AZVLM (azvalami) kreatív kollektíva kezébe adta. A kollektíva missziója a szubkultúrák közötti falak ledöntése, a művészetek hídépítő szerepe révén a társadalmi szakadékok csökkentése.

A vírushelyzet sem tántorította el az AZVLM-t a kollektív agyalástól, művészeket, kulturális szereplőket és a Kolorádó szervezőket online speed-debate-dating vacsorára invitálták, ahol együtt boncolgatták a fesztivál alapelveit. A beszélgetésekből egy koncepció született, miszerint:

Ahhoz, hogy áttáncoljunk a reménytelenségből a kollektív reményképig vezető kötélen, egy profi kötéltáncos képességeivel kell rendelkeznünk, ismernünk kell a ránk ható erőket.

A művészeti és napközbeni programok hívószava így az egyensúlyozás, a kötéltánc lett, ami vívódásainkat, az elindulás nehézségét és a helyes döntések keresését szimbolizálja.

A közös ötletelések többeket megihlettek és már az első művészeti program bejelentőn viszontláthatunk olyan produkciókat, melyeket e koncepció mentén, külön a fesztiválra álmodtak meg. A Műtő Group a tudás illúziójából nyert hamis biztonságérzetre rámutató, az Anti-Social Society (ASS) pedig a közös alkotási folyamat kibillenéseit és helyreállásait bemutató installációt tervez a fesztiválra. A Tünet Együttes Afterparty című darabja a Kolorádón debütál, és nem kevésbé egyszerű kérdést vet fel, mint hogy: lehet-e a teljes hallgatás társadalmi állásfoglalás? Somló Dávid Listening Club projektje is a hallgatásra játszik, félig éber-félig álmodó állapotba repít minket a fesztivál korai óráiban.

Az Imre Zoltán Program támogatása révén a valaha volt legtáncosabb Kolorádóra számíthatunk, a HODWORKS és a Willany Leó csapata, Szeri Viktor és Raubinek Lili kortárstánc produkciói is bemutatásra kerülnek a majorban. Az aktívabb fesztiválozók a Gray Box Shaman Showján egy igazi közösségi rituálé részei lehetnek, akik pedig spiritualitásuk helyett inkább az elméjüket ébresztenék fel, a Bábel tábor workshopján gondolkozhatnak közösen egy elképzelt társadalom működésén. Az AZVLM bemutatja a XORXOR kreatív kódoló csapatával fejlesztett Digitális Táncház szoftvert, mely az Erdei Iskola falára vetíti majd az odabent táncoló fesztiválozók digitális avatarját.

Az első bejelentés csak egy ízelítő a napközbeni programokból, melyeket tuti nem akarunk majd kihagyni. A programok már a délelőtti órákban kezdődnek, így érdemes korán érkezni és sokáig maradni.

Napközbeni és művészeti program és installáció pályázatunk jelentkezési határidejét június 15-ig hosszabbítottuk meg. A pályázat részleteiről és a programokról a Kolorádó honlapján tájékozódhattok.

Kolorádó 2021 jegyek >>>

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük