Rendezvényszervezés Szórakoztatóipar

Music Hungary Szövetség: Újranyitási útmutató és kulturális áfa röviden

2021.05.19.

author:

Music Hungary Szövetség: Újranyitási útmutató és kulturális áfa röviden

Bár a kormány még mindig nem adott egyértelmű mérföldköveket a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha zöld utat kapnak a koncertek, ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak. A szektor újraindítása bizonyára nem lesz könnyű, de a Music Hungary Szövetség azon dolgozik, hogy ha lehet, könnyebbé tegye a szektor helyzetét. Ennek jegyében két szakmai anyagot is publikáltak.

Az egyik, a már tavaly november óta folyó lobbi része, a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra való csökkentése, mely az általuk megrendelt hatástanulmány szerint közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget a szektor szereplőinek, ráadásul nemhogy elvonna, de a versenyképességet erősítve még hozzá is tenne az államkasszához. A tanulmányról egy rövid, közérthető összefoglalót tettek közzé, ami itt érhető el. Május 13-án a témáról kerekasztal-beszélgetést is tartottak a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben, amin Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos elmondta, teljes mellszélességgel támogatja a kulturális áfa bevezetését.

Sok a találgatás akörül, hogy vajon milyen beoltottsági szintnél fogja a kormány engedélyezni a koncerteket, ha már ültetett helyjegyes rendezvények, háttérzenei szolgáltatás, sportesemények és lagzik is megrendezhetők, de a Szövetség szeretné felhívni a figyelmet rá, hogy a koncertek engedélyezése nem egyenlő azzal, hogy a vírus lehetséges terjedése meg is áll. Ezért készítettek egy ajánlás-csomagot fellépőknek, stábtagoknak, szervezőknek, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a fertőzésveszélyt, hiszen a rendezvények biztonsága mindannyiunk érdeke. A Music Hungary Szövetség hangsúlyozza, hogy ezek csupán ajánlások a részükről, nem a Kormány vagy az Operatív törzs hivatalos állásfoglalása. Az ajánlásokat eljuttatták tagjaikhoz, de a weboldalukon is bárki számára elérhető.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük