Fesztivál ajánló

Sikerrel zárult az első Trilla, a népdal alternatív ünnepe

2021.09.07.

author:

Sikerrel zárult az első Trilla, a népdal alternatív ünnepe

Kiváló népzenei együttesek, néptáncgála, az ország legjobb népi gyerekkoncertjei, az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferencia, a Borbély-Dresch Quartet és az Anima Sound System színesítették az első Trilla Fesztivált Martonvásáron.

“Szeretnénk jövőre is folytatni a Trillát, amely egyszerre épít a helyi hagyományokra és művészekre, valamint az ország legszínvonalasabb, minden ízében különleges népzenei alapú produkcióira.”- mondta el a fesztiválzáró néptáncgálán Liber Endre, fesztiváligazgató, a szervező Hangvető alapítója. “Az elmúlt napokban megtapasztalhattuk, hogy erre másoknak is van igénye.”

A napsütötte modern népdalünnepet szeptember 3 és 5. között Martonvásáron rendezte meg a város önkormányzata, a Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház és a budapesti Hangvető. A népdal összeköt – ezt képviselte a fesztivál zenei koncepciója, amely új irányból közelített a népzenéhez: etnojazzel, a cappellával, népdalokat felhasználó elektronikus zenével és improvizatív világzenével tágította az autentikus, hagyományos hangzásvilágot. Emellett az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferenciának is sikerrel adott helyet. A város zenével és játékkal telt meg, nagyon sok helyi fellépő és helyi érdeklődő jött el. A környékbeli népzenészek mellett fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a néptáncgálán a helyi táncegyüttesek képviseltették magukat, továbbá a martonvásári kismamakórus is színpadra lépett a lokálpatrióta Prieger Zsolt vezette Anima Sound System koncertjén.

Szabad tér Martonvásáron

A koncertek két színpadon zajlottak Martonvásár főterén és a szemben található Brunszvik-kertben, a Kastély előtt elterülő zöld ligetben. Az újító megközelítések mellett a tradicionális, az adatközlők örökségét változtatás nélkül továbbadó népzene is markánsan megjelent.

Pénteken hosszú idő után újra színpadra állt a Szomjas György és Ferenczi György által közösen megálmodott Betyárjáték, elvarázsolt Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója és a Borbély-Dresch Quartet, felvidított az Ötödik évszak, a Bazseva zenekar.

Szombaton két kiváló énekesnő mozgatta meg a gyerekeket – Korzenszky Klára a Klárisokkal és Enyedi Ági zenész barátaival. Fellépett a Martonvásári Fúvószenekar, a Trilla videóklipjének a capella kórusa a Dalinda is varázslatos koncertet adott, majd bulizni marasztalt a Magos, az Anima Sound System az Erdőfű és a Tűz Lángja zenekar.

Vasárnap Paár Julcsi Hangoló mesekoncertje ragyogtatta meg a gyerekarcokat, majd a Néptáncgálamutatta meg, hogy mit tud a helyi Százszorszép Táncegyüttes, a Szeprence, a Régi Szépek és a Martonvásári Művészeti Iskola.

Családi tér

A koncertek mellett egész nap hagyományőrző gyerekfoglalkozásokkal várta a kicsiket a Kenderkóc népi játszóház, és számos nem-hagyományos workshop is volt: A Ledpuppets fényjátékkal keltette életre a bábokat a kastély előtti sötétben, a Bélaműhely interaktív foglalkozásán újragondolt hangkeltő eszközökkel játszhattunk, a Bölcs Kavics rendhagyó módon mutatta meg a közös zeneírás élményét, majd a MASZK Egyesület vidám Színjátszó workshopja zárta a fesztivált.

Az első Trillát nagyon szerette a közönség – számtalan dicsérő visszajelzés érkezett a koncertekre, gyerekfoglalkozásokra, és persze a káprázatosan megújult martonvásári városközpontra is.

Nemzetközi konferencia

kontinens minden szegletéből érkeztek népzenészek az első Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferenciára. A város egyik büszkeségében, az Agroverzum tudományos élményközpontban megrendezett, 12 előadót számláló konferencia magyar panelja Lajtha László nem mindennapi életművét, a most épülő bicskei Lajtha-Ház és Kulturális Központ tervezett funkcióit osztotta meg a közönséggel, míg a nemzetközi szekció az európai népzenei oktatási gyakorlatokra fókuszált. Liber Endre, a konferencia főszervezője elmondta: nem titkolt célja nemzetközi fesztivállá bővíteni a Trillát, ahol a felsőoktatásban tanuló népzenészek, népzenekutatók mutatkozhatnak be mind a színpadon, mint szakmai berkekben.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük