Jegyelővétel Színház

Sötét a színpadon is – A Momentán immár másodszor csatlakozik a Föld Órájához

2023.03.21.

author:

Sötét a színpadon is – A Momentán immár másodszor csatlakozik a Föld Órájához

Ismét különlegességgel vár a Momentán Társulat: előadással a majdnem teljesen sötétben. A tavalyi évhez hasonlóan ismét csatlakoznak a Föld Órája mozgalomhoz, és a re:Verze előadás egy pontján lekapcsolják az áramot, becsukják az internetet, és megmutatják az improvizált dalok intimitását, közvetlenségét, valódiságát. Minden körítés nélkül.

A re:Verze előadáson Pirisi László, a Momentán alapítótagja és állandó zenésze, és Szőke Szandra, énekesnő a közönség ötletei alapján improvizál dalokat. Hagyományosan az előadáshoz rengeteg technikai eszközt használnak a dalkészítéshez, többek között loop stationt, elektromos zongorát és az internetet. Online keresnek receptet, hírt, dalszöveget, blogbejegyzést, posztokat vagy fordítanak szövegeket a Google Translate segítségével angolról magyarra és fordítva.

Az előadás tehát bizonyos értelemben egy klasszikus koncert: dalokat játszanak értő közönség előtt. Másrészt viszont az egész 100% improvizáció.

“Mivel minden a nézők előtt, a színpadon születik, lehetőségünk van az előadás lényeget megőrizni, mégis teljesen átalakítani a formátumát. Ez az improvizáció szépsége. – meséli Pirisi László – Március 25-én kihúzzuk a dugót, lekapcsoljuk a villanyt, és egy klasszikus pianínó és néhány halvány fényforrás marad csak a színpadon. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.”

A Föld Órája a WWF kezdeményezése, amely felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára: arra biztatja az embereket, szervezeteket, településeket, hogy egy órára világszerte kapcsolják le az elektromosságot. Ezzel egy kicsit könnyítünk a bolygó helyzetén. Szlogenjük: Úgy is feltöltődhetsz, hogy nem terheled közben a bolygót!

Az internet helyett a re:Verze előadáson lesznek magazinok, újságok, könyvek, használati útmutatók, minden, ami az online világon túl inspirációként szolgálhat egy dalhoz… És a színpadon túl ott lesz a közönség is, aki ötletet adhat, történetet mesélhet, emlékfoszlányokat dobhat be. Mert ezekben mind bujkálhat egy dal.

“A tavalyi tapasztalatok alapján a félhomályban még a szokásosnál is emberközelibb az előadás, az egésznek van egy különleges, izgalmas hangulata.” – mondja Szőke Szandra. “Azt pedig külön megható látni, hogy mennyi embernek fontos a Föld védelme.” – teszi hozzá.

re:Verze – A Föld Órája >>>

re:Verze – A Föld Órája (Angol) >>>

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük