Fesztivál ajánló

Egy hónap múlva UH Fest 2019 – íme a nyitóeste programja!

2019.08.29.

author:

Egy hónap múlva UH Fest 2019 – íme a nyitóeste programja!

Kereken egy hónap múlva, szeptember 29-én rugaszkodik majd neki műfaji korlátokra, és az  avítt művészeti gondolkodásra nagy ívben fittyet hányó UH Fest! Ennek jegyében épp ideje, hogy elmerüljünk rendezvény nyitóestéjének részleteiben is!

Az elmúlt évek hagyományával szakítva a nyitóesemény új helyszínen, a Jurányi Ház színháztermében kerül megrendezésre. Szeptember 29-én, az UH Fest hétnapos programsorozatának nyitókoncertjén fellép Mákó Rozi, aki Tzering néven és Committee duójával a techno irányába kalandozott az utóbbi időkben, most azonban szóló elektronikus műsorával nyitja a fesztivált. Őt pedig a tavaly új lemezzel is jelentkezett, brit Lucy Railton követi majd csellón és elektronikán.

A rendezvény nyitánya egyedülálló műsorral tiszteleg a több évtizede Stockholmban élő magyar zeneszerző és komputerzenei úttörő, Ungváry Tamás előtt. Ungváry a hatvanas években a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagjaként járta a világot, és eredetileg bár zongorát, hegedűt és gordont tanult, valamint karmesterként diplomázott 1969-ben, figyelme igen korán a komputerzene irányába fordult. A hetvenes években, amikor nemzetközi fesztiválokon játszották elektronikus zenei munkáit, ő már Stockholmban élt és alkotott. Később az EMS tanára és művészeti vezetője, a berlini DAAD meghívott zeneszerzője volt, majd a Bécsben tanított, illetve tanít a mai napig számítógépes zenét. 1982-es Ite, Missa Est című ritka mesterművét a Fylkingen kiadó jelentette meg.

Ungváry műveit a zeneszerző jelenlétében és vele közreműködve Baráth Bálint, Nagy Ákos, illetve Siklósi Kristóf mutatják majd be, a műsort az Unearthing The Music projekttel együttműködésben valósítja meg a fesztivál.

A hat napon keresztül zajló több tucat koncertet és zenei eseményt  beszélgetések, előadások, műhelyprogramok is kísérik majd. A rendezvény attitűdjét tovább erősítendő, az UH Fest idén is folyatja együttműködését a tizenhat vezető európai kísérleti zenei fesztivált összefogó SHAPE Platformmal.

UH Fest 2019 jegyek >>>

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük