Rendezvényszervezés Szakmai cikk Szórakoztatóipar

…és a fizetős virtuális koncertekkel hogy álltok?

2020.07.01.

author:

…és a fizetős virtuális koncertekkel hogy álltok?

Nem egy nehéz téma köszönt ránk az utóbbi időben a zeneiparban vagy akár csak a szórakozás terén, de nagyon úgy néz ki, hogy a fizetős, és lehető legteljesebb virtuális élményt adó rendezvények térhódítása lesz az egyik fő vonulat. Ehhez már akad bőven, és érkezik is sorra megfelelő platform – őket sorra is vettük a livestream világának boncolása során – és úgy néz ki a rajongók részéről is megvan a szándék, hogy a világháló ’fövenyén’ bulizzanak egyet, erre szedtünk össze pár ékes bizonyítékot.

Digitális mesevilágot alkot a Tomorrowland

A gigászi elektronikus rendezvény nem csak sima live stream sorozatot hoz össze, hanem a legmodernebb 3D-s technológiával spékelt, masszív, több színpados élménycsomagot, amelyet digitálisan élvezhetnek a rajongók a világ minden tájáról, bár nem ingyen.

A szervezők a rendezvény e rendhagyó kiadásához is a szcéna legnagyobb neveit hozzák majd, akik első körben július 25-én és július 26-án gyűlnek majd össze virtuálisan. Természetesen az elektronikus zene valamennyi ágából fut majd be képviselő a Tomorrowland Around the World programfolyamába. Az élménycsomag ára egy napra egy főnek 12,5 euró, a hétvégére 20 euró, illetőleg csoportos hozzáférést is be lehet szerezni a speciális platformhoz, ennek ára 50 eurót kóstál 1+5 fő száméra és a jelek szerint a rajongók világszerte viszik is mint a cukrot.

Tarolt a holland virtuális koncerthétvége

A holland Friendly Fire ügynökség és a Festicket június 17. és június 21. között lepörgött livestream-sorozatán az ország legnépszerűbb előadói léptek fel és egy jegy ára 13 € volt. az amszterdami eseményt megannyi kameraállásból, illetőleg drónos kamerákon át is élvezhették a rajongók. A koncertek természetesen sehová sem kerültek ki publikusan, és csak az erre dedikált felületen volt elérhető a műsor, amire egyébként 50 000 jegyet vettek a rajongók.

Virtuálisan jubilált a Papa Roach

Zenekar szinten is szaporodnak a példák, ilyen volt például a Papa Roach június 20-i eseménye, amelyen teljes egészében eltolták az idén tavasszal 20. évébe lépett Infest albumot. Az koncert természetesen rendes hangosítással és teljes setlisttel pörgött le, a résztvevők pedig 15 dollárt fizettek az élményért, ami egyébként a virtuális zúzás után még 48 óráig elérhető maradt – természetesen a ’belépő’ ellenében – felületen.

E három kiragadott esemény mellett számtalan további példa akad még a világ minden tájáról – például Ázsia is jeleskedik e téren – és jelen állás szerint tehát a rajongók is vevők a lehetőségre, bár nyilván az élő produkciók energiáit, hangulatát azért nem egyszerű megidézni, ugyanakkor a mostani szituációban, és akár a jövőre nézve is, igen masszív vonulattá erősödhet a fizetős online koncertek világa.

 


Szerző: Csillik Péter
Fesztiválok Városa /  Élményem.hu / Tixa Blog

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük