Jön az ősz legbalatonibb fesztiválja – Fügefeszt októberben!
A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól: Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, és kinyitva a meghívottak körét, olyan hazai vendéglátóhelyeket is, akik hasonló értékeket képviselnek. Szinte hihetetlen, de ez lesz az első ilyen, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál!
Az őszi Balaton különleges hangulata, a szüret utáni nagy levegővétel, amikor kicsit elcsendesül a vidék, az ezerszínű Badacsony a háttérben, bordó-sárga árnyalatokkal, a mellettünk a csillogó víztükör, poharunkban egy izgalmas bor, a színpadon jazz szól… – valahogy így néz ki az a komplex élmény, ami október közepén ránk vár a badacsonyi strand területén. És persze a vendéglátók: a Balaton és az ország minden területéről válogatott szuper csapat, Michelin csillagos éttermek és közönségkedvencek. Karakterek, szakmájukban kiemelkedő séfek, akik a pörgéssel teli nyár után bevállalták ezt a gasztro örömünnepet!
„Egy igazi régi álmom valósul meg idén ősszel! Amióta az eszemet tudom, a család szigligeti Kikötő étterme volt mindig az origó, és elképzeltem, milyen lenne egy vízparti helyszínen bemutatni a régió legjobbjait, összefoglalni azt, amit én ma minőségi gasztronómiának nevezek. A sok-sok vendéglátásban töltött évben sok barátot és szakmai kapcsolatot szereztem, így könnyű volt összerakni azt a kiállítói csapatot, akik kezdettől velem együtt hittek a Fügefeszt ötletében. A gasztronómia mellett a kultúra, a zene és az edukáció is szerepet kap a hétvégén: minden érzékszervet megmozgató eseményre készülünk!” – mondja Vincze Péter szervező.
Gasztronómia
A kétnapos esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, így lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre, inspirálódásra. A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főző műsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal. És akik velünk lesznek: Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátó egységei és borászatai:
IKON – Debrecen (Michelin ajánlás), Bistro Sparhelt – Balatonfüred (BIB Gourmand Michelin), Veganeeta/Megfőzzük Almádit! – Balatonalmádi, Gusto 13 – Veszprém, Hableány – Badacsony, Palkonyha – Palkonya, FELIX Kitchen&Bar – Budapest (Michelin ajánlás), Kisbolt Desszertműhely – Szigliget, KicsiZsó BBQ by Horváth Zsolt – Budapest, Creative Kitchen by John’s Pub – Keszthely, Rolling Chef – Veszprém, Szakállas Medve – Budapest, Szabi a Pék, Panificio il Basilico – Szentendre, Laposa Birtok – Badacsony, Fata Pince – Badacsony, Borbély Pince – Badacsony, VáliBor – Badacsony, Dobosi Pincészet – Szentantalfa, Martinus Birtok – Tagyon, Egly Pince- Sümeg, Pállfy Pince – Köveskál, Bujdosó Pince – Balatonboglár, Mérce Prosecco/Champagne/Cocktail Bar – Szigliget
Kulturális és művészet élmények
Semmi nem tudja megkoronázni jobban a tökéletes gasztro élményt, mint az élőzene – és persze a Balaton hullámzó vize mellettünk. Egy korty bor, egy finom falat, a naplemente látványa és a koncert hangjai – megismételhetetlen pillanatokká állnak össze. Ebben segítenek a válogatott jazz és könnyűzenei előadók, és a szombati csúcskoncert: a tapolcai születésű Tóth Vera a Balatonnál épp úgy otthon van, mint a színpadon! Fellépőink: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Vagabond, P.A.R.T.