Fesztivál ajánló

Kétszázezren érkeztek idén a Művészetek Völgyébe, itt a 2020-as dátum!

2019.07.28.

author:

Kétszázezren érkeztek idén a Művészetek Völgyébe, itt a 2020-as dátum!

2020. július 17. és 26 között rendezik meg az ünnepi 30. Művészetek Völgyét, amelyen még több irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti program várható.

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljára 2019-ben is kétszázezer művészetkedvelő látogatott el és több mint nyolcvanezren váltottak jegyet a programokra, ami tizenöt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Tíz napon keresztül harmincöt helyszínen ezerötszáz programot élvezhetett a közönség, teltházas koncertet adott a Boban Markovic Orkestar, a 30Y és Dés László, itt adta legrövidebb, de talán egyik legmélyebb koncertjét Szabó Balázs Bandája. Az idén bevezetett újrapohár rendszer nagy sikert aratott, a látogatók a szelektív hulladékgyűjtőket is aktívan használták. Míg az előző évben öt kukásautó vitte el a maradék szemetet a fesztivál végén, most három elegendő hozzá. A Művészetek Völgye ígérete szerint tovább halad a kijelölt zöld úton.

Az idei évben esélyegyenlőségi program is indult a Völgyben, melynek keretein belül öt intézmény látogatott el a fesztiválra. A MEREK (Mozgáskorlátozott Emberek Rehabilitációs Központja), a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola, a Vakok Intézete és a Down Alapítvány csoportjai akadálymentesen fesztiváloztak és remekül érezték magukat a koncerteken, előadásokon, kreatív foglalkozásokon.

A minden évben kitelepülő Vöröskereszt véradó pontjain július 19. és 28. között ezerkétszáz fő adott vért.

Idén először vett részt a Művészetek Völgyében, és töltötte meg saját, taliándörögdi udvarát alkotóművészettel a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A MANK ArtPorta kreatív foglalkozásain csaknem ezer kitűzőt készítettek, negyven liter festék fogyott, több mint háromszáz ív rajzlapot festettek meg, és naponta mintegy ötven újrahasznosított ékszert készítettek az érdeklődők.

Szintén ebben az évben debütált a Pest-Buda Udvar, ahol a délutáni kerekasztal beszélgetéseket esti koncertek váltották, itt lépett fel a Klasszik Lasszó, a Blahalouisiana, az Európa Kiadó és Little G. Weevil. Innen indultak a Balaton-felvidéken kalandozó e-bike túrák, amire több mint kétszázan jelentkeztek és itt működött az igen népszerű gyermekmegörző is.

Kőbánya Udvarában koncertezett a Mary Popkids, Szeder, volt Random Szerda és teltházzal ment a Hobo és Bandája. Találkozott az Operaház és az élőzenés Rocktörténet, volt kapolcsi Zenesulis öregdiáktalálkozó a színpadon és mögötte. Sok ezer látogató érkezett az udvarba, akik az Élő várossal ismerkedtek, maglabdákkal gerillakertészkedtek, kicsik és nagyok együtt kézműveskedtek.

Momentán Társulat minden előadása megtöltötte a nézőteret, velük improvizált többek között Scherer Péter, Hodász András atya, Almási Kitti, Kádár Annamária és Náray Tamás. A közönség sírt, nevetett, tanult, énekelt, dobolt és táncolt, kedves üzeneteket szerzett és bátorság próbákat állt ki.

A Muflon Jazz Udvarban fellépett a Santa Diver, a Nagy János Trió Dominique Di Piazzával és itt mutatta be legújabb lemezét a Dés András Trió.

A koncertek után a bulizni vágyók rendszeresen tértek be a Hagyományok Háza Folkduvarába, így megszokott látvány volt, ahogy a tánctanárok még éjjel kettőkor is mutatták a lépéseket a fiataloknak, hogy aztán közösen hajnalig rophassák. A nappali kézműves programokon kétszer annyian ültek, mint az előző években. A negyvenöt éves Vujicsics együttes a szervezők kérésére ősbemutatót tartott a névadó-alapító Vujicsics Tihamér zeneszerző műveiből és mint mondták, innentől ezek a számok koncertjeiken is hallhatók lesznek. A Folkudvar színpadán a tíz nap alatt megfordult a hazai és határon túli népzenei élet színe-java, többek között a Muzsikás Együttes Petrás Máriával, Dresch Mihály, Ágoston Béla, Balogh Kálmán, Bognár Szilvia, Pál István Szalonna és bandája.

A művészek átlátogattak a Művészetek Völgye másik hagyományörző helyszínére is, a Muharay Udvarban lépett fel még Lakatos Mónika, Novák Péter és az Etnofon, valamint hagyományörző táncegyüttesek határon innen és túlról.

A Kaláka Versudvarban ötvenedik születésnapját ünnepelte a Kaláka Zenekar, Lackfi Jánossal együtt közös zenélésre és verselésre hívták Máté Gábort, Szabó T. Annát, Both Miklóst, Kemény Zsófit, Varró Dánielt, Dolák-Saly Róbertet, Szirtes Edina Mókust, Tóth Krisztinát és természetesen a Kaláka alapító tagjait, Huzella Pétert és Mikó Istvánt. Lackfi János versimprós csapata közös flashmobot szervezett a Harcsa Veronika Udvar énekelni tanuló csapatával.

Harcsa Veronika Udvarban jógával és énekes workshopokkal indult a nap. Itt tombolt a közönség The Qualitonsra, Mörkre, The KHAT-ra, három napig örömzenélt a Modern Art Orhestra, fantasztikus koncertet adott a Balázs Elemér Group, a Sárik Péter Trió és Myrddin de Cauter.

Művészetek Zöldje Udvarában tizenhat szervezet százhuszonnégy különböző klímaváltozásról, környezet- és természetvédelemről szóló programmal volt jelen. Kétszáz vászonszatyrot megfestettek itt a látogatók, egy vászonszatyor ezer nylon zacskót vált ki, így a szervezők remélik, hogy kétszázezer zacskót váltottak ki. A látogatók nyolcvanöt üzenetet küldtek egymásnak a klímaváltozás témakörében (nagyszűlőtől unokának, házastársak egymásnak, emberektől politikusoknak, az emberiségnek).

Az Artjáróban a felelős kutyatartásról tanulhattak a vendégek minden nap és TEDx Danubia beszélgetéseken vehettek részt, volt, amikor generációk csaptak össze egy-egy izgalmas téma mentén és megmutatta csodás hangját Lackfi Dorottya is.

Tizedik alkalommal vett részt a Művészetek Völgyében az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, mely a Balaton-felvidéki helyi termelőket és kézműveseket népszerűsíti. A jubileumi alkalomból jótékonysági játékos árverést is hirdettek, ahol az udvar kézműveseinek, helyi termelőinek felajánlásából összeállított ajándékcsomagot lehetett nyerni és jegyet a közelgő 30. jubileumi fesztiválra. A befolyt összeget Kapolcs Jövőjéért Közalapítvány javára, közösségépítés céljára ajánlották fel.

Magyar Nemzeti Filmarchívum gyerekfoglalkozásai a felnőtteket is vonzották. Esténként 16 mm-ről a vegyesbolt falára vetítettek régi reklámokat, meséket és filmeket, az analóg filmvetítő csodájára jártak kicsik és nagyok.

A komolyzenei koncertek teltházzal mentek a kapolcsi templomban, ahogy a Magyar Írószövetség előadásai, bábelőadásai és beszélgetései is. A kapolcsi tűzoltószertár kiállító, alkotó és kapcsolódó térré alakult, elektronikai hulladékokból készültek robotok, gipszből maszkok, amiket viselünk, Szilágyi Áron dorombjátékos workshopjára sorban álltak a látogatók, volt aki saját dorombbal érkezett.

Színház- és Filmművészeti Egyetem workshopjai és előadásai is megteltek, a Tarisznya Udvarban mindenkit érintő témákat feszegettek és tabuk nélkül beszélgettek a vallásról. Szőke András visszatért, Hobo saját helyszínén, fák árnyékában, fűben ülve tartotta előadásait, a Színház Színpad minden előadására kígyózó sorok vártak.

LEMangURIA kreatív mozgásudvarban test- és lélekébresztő reggeli gyakorlatok, tánc- és mozgásimprovizációs foglalkozások, zenés chill programok, közös alkotások fogadták a völgylakókat. Az up-cycling jegyében 10 nap alatt 10 régi szék újult meg és kapott új lehetőséget. A LEMangURIA betűi ihlették a tíz témát, melyek türkrében festettek, így született meg többek közt a Lélegezz-szék, az Erő, a Mozdulatok, az Alkotás széke.

A taliándörögdi életérzést erősítette a Világzenei Udvar, a klinikA Udvar és a Hangfoglaló Udvar programja, a Bagossy Brothers, a Csaknekedkislány és Ricsárdgír koncertjére óriási rajongótábor gyűlt össze.

Cirque du Tókert helyszínén napközben a Csodák Palotája és a Firebirds szórakoztatta a közönséget, esténként telházas tánc- és újcirkusz előadások. A fesztiválozók egyik új kedvenc helyszínévé vált a Petendi Pajta, a Papageno pedig komolyzenei programjaival idén is beköltözött a vigántpetendi templomba.

“Újabb fantasztikus tíz napot töltöttünk együtt művészekkel és a látogatókkal. Évről évre elcsodálkozunk és büszkeséggel tölt el minket, hogy milyen nyitott a közönségünk, hogy milyen örömmel tanulnak és alkotnak. Zökkenőmentesen vették a zöld újításokat és fantasztikus volt látni, hogy megtelnek a színházi és tánc előadások, az újcirkuszi, irodalmi programok, a workshopok, a beszélgetések, a zenés produkciók. Már javában szervezzük a 30. Művészetek Völgyét, sok meglepetéssel készülünk!” – mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Igazgatója.

Művészetek Völgye 2020 jegyek >>>

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük