Rendezvényszervezés Szórakoztatóipar

Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

2022.05.18.

author:

Teljes a Rendezvény ReStart 2022 konferencia programja

Fenntartható rendezvényszervezés, globális formátumú események, a nemzetközi koncertek visszatérése és a júniusi vizes világbajnokság szervezése is téma lesz a Magyar Turisztikai Program Alapítvány szezonnyitó konferenciáján. Az esemény fókuszában idén a rendezvényiparban jelenlévő munkaerőhiány és annak lehetséges megoldásai állnak, így a konferencián bemutatkoznak a releváns hazai felsőoktatási intézmények és felnőttoktatási képzőhelyek, de szó lesz az elmúlt év iparági változásairól és szakpolitikai intézkedéseiről is május 31-én, a Bálnában.

A Rendezvény ReStart a Magyar Turisztikai Program Alapítvány szezonnyitó szakmai eseménye, amelynek célja, hogy összehívja a rendezvényipar szereplőit, bemutassa az elmúlt év változásait, közösen megoldást keressen az iparágban felmerülő problémákra, hogy létrejöjjön egy, a rendezvények és a rendezvényszakma fejlődését támogató, a közös érdekeket értő és segítő ökoszisztéma.

A konferencia középpontjában idén a rendezvényiparban jelenlévő munkaerőhiány és az arra való megoldáskeresés áll. A rendezvényipar egyik legnagyobb vesztesége, hogy a koronavírus-járvány következményeként a hang-, fény-, és színpadtechnikusok tömegével hagyták el a szektort, hiszen a járványügyi intézkedések hatására kénytelenek voltak új megélhetést keresni. A trend a korlátozások felengedése óta ugyan valamelyest csökkent, de a technikai területen a szakemberhiány nem szűnt meg: érzékelhetően kevesebb technikus maradt, illetve tért vissza a szakmába. A hiányt új szakemberek képzésével lehetne enyhíteni, de a képzőhelyek így óriási feladattal állnak szemben, ami azonban legalább ekkora lehetőséget is jelent. A technikusképzés magyarországi helyzetéről és a nemzetközi piac alakulásáról a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum vezetőjével és alumnuszával beszélgetünk. Szintén a konferencián mutatják majd be a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ az MTPA felkérésére készített oktatási-képzési kutatás előzetes eredményeit is. Az előadás során az iparági szereplők – a potenciális munkáltatók – információt szerezhetnek arról, hogy itthon milyen képzéstípusok léteznek és ezek milyen képzést nyújtanak. A konferencián egy „speed meeting” keretében lehetőség nyílik arra is, hogy megvitassák a szakemberképzés keresleti és kínálati oldalát az iparági szereplők és a felsőoktatási, valamint felnőttképzési intézmények szakfelelősei és képzésvezetői.

Az elmúlt évre reflektálva, esettanulmányokon és bemutatókon keresztül megnézzük, milyen tanulságok vonhatók le a közelmúlt nagy rendezvényeiből, mint például a 2022-es férfi kézilabda Euróba-bajnokság, az MTVA EMA, a Bocus D’Or vagy éppen a járványügyi korlátozások folyamatos változásaihoz igazodó MaReSz Event Touch.

Szó lesz még a nemzetközi koncertek visszatéréséről és arról is, hogyan lehet fél év alatt megszervezni a vizes világbajnokságot. Az esettanulmányok mellett a résztvevők tréningeken és workshopokon merülhetnek el egy-egy speciális témában, mint például a fenntartható rendezvények szervezésében, a digitális kommunikáció kihívásaiban, a zenés rendezvények jogosításában vagy a tárgyalástechnikában. A látogatók megismerkedhetnek az új beléptetési és ticketing rendszerekkel, valamint a magyar turizmuságazat stratégiájának egyik legfontosabb pillérével, az adatvezérelt ágazatirányítással, ezen belül is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, vagyis az NTAK rendszerével.

A konferencia egyik erőssége, hogy a teljes rendezvényszakmát megszólítja. Ugyanúgy vár vendégeket és hoz előadásokat az üzletirendezvények világából, mint a kulturális és sporteseményekéből, ezzel is elősegítve az iparági párbeszédet, az információáramlást és az egymástól tanulást. A Rendezvény ReStarton megismerhetjük az iparági érdekképviseleti szervezetek aktuális céljait, és megnézzük azt is, milyen mindenkit érintő szakpolitikai intézkedések léptek életbe az elmúlt évben.

A Rendezvény ReStart 2022 teljes programja a a rendezvény hivatalos oldalán érhető el. A konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük